Vragenlijst over de keuze van rijlaarzen

Vragenlijst: de keuze van uw rijlaarzen

Keuze van het type rijlaars (model en uitvoering in disciplines)

Wij hebben op de website de laarzen verdeeld in 5 disciplines: dressuur, polo, springen, veelzijdigheid en outdoor:

1. Dressuurlaars

De dressuurlaars heeft de rits aan de voorkant of voor- binnenkant. De ideale dressuurlaars heeft een zachte, soepele binnenkant en een stijvere buitenkant. Hoofddoel is dat de voet en het been een betere steun ondervinden, waardoor er een betere beenligging ontstaat. De ouderwetse “kachelpijp” is allang voorbij; de dressuurlaars heeft weliswaar een hogere en stijvere contrefort (achterhielondersteuning), maar er is een duidelijke tendens naar een soepele schacht. De voet is niet langer lijdend voorwerp, maar wordt – zeker wanneer het een maatlaars is – in het patroon van de laars opgenomen. De entré van de laars (het instapgedeelte boven de contrefort) is door de toepassing van een rits veel slanker geworden, waardoor de voet veel minder in de schoen van achteren omhoogkomt. De laars kan in CYB (Customize Your Boots) bij de schacht in soepel, medium of hard worden uitgevoerd. Petrie-modellen zijn Bergamo, Olympic, Anky Elegance, Sublime, Significant, Padova , Siena en de rijg-veterlaars Rimini en Florence

2. Pololaars

De pololaars kenmerkt zich door een rits middenvoor en een iets lagere contrefort dan bij de dressuurlaars. Het aantal actieve polospelers is in Nederland beperkt, maar de laars wordt ook in de dressuur veel gedragen. De wreefriem wordt hierbij weggelaten i.v.m. het dragen van een spoor. De laars kan in CYB (Customize Your Boots) bij de schacht in soepel, medium of hard worden uitgevoerd. Petrie-modellen zijn Athene, Polo Rome, Superior en Verona.

3. Springlaars

De springlaars heeft de rits aan de achterkant, een korte vetersluiting aan de voorkant, een lage contrefort en is soepel in de schacht. Het “close contact”-principe is de basis bij een springlaars. Door de vetersluiting kan bij het lopen de afwikkeling van de voet makkelijker plaatsvinden en sluit de laars slanker rondom de enkel. Petrie-modellen zijn de Coventry, Luca, Napoli, Firenze.

4. Veelzijdigheidslaars

De veelzijdigheidslaars heeft, evenals de springlaars, de rits aan de achterkant en een lagere contrefort. De laars heeft een doorlopend bovenblad (dus geen vetersluiting). Deze allround laars wordt ook steeds meer toegepast bij dressuur omdat de schacht toch voldoende steun geeft met de nieuwe generatie Petrie-laarzen zoals de Siena, Palermo, Tivoli en Riva. Ook de rijglaars (met doorlopende vetersluiting aan de voorkant), zoals de Petrie Rimini, behoort tot de allroundlaarzen.

5. Outdoorlaars

De outdoorlaars kenmerkt zich door onder andere het Nubuck-leer, de rits aan de achterkant, het stoere uiterlijk en het feit dat deze ook prima te gebruiken is om mee te lopen. De laars kan ook met een lamswollen voering worden uitgevoerd. De laars is door het Nubuck makkelijk in onderhoud en dus ideaal als werklaars. Het Petrie-model Explorer is ook leverbaar als jodhpurlaars (een halfhoge schoen, model Outlander), eveneens beschikbaar met een lamswollen binnenkant. De laars is prima bestand tegen water en heeft meer profiel in de zool voor een betere grip, maar is vanzelfsprekend ook geschikt om mee te rijden.

Keuze van leer

Bij de rijlaarzen worden vier basis-leersoorten toegepast: volnerf rundleer, kalfsleer, nubuck (wildleer) en lakleer. Het rundleer en nubuck zijn, door een andere wijze van looien, duurzamer en beter bestand tegen vocht dan het kalfsleer. Kalfsleer heeft een soepele structuur, een fijnere nerving en een mooiere glans. Ter decoratie van de laars worden tegenwoordig ook allerlei printleersoorten gebruikt zoals croco, honeycomb, struisvogel, enzovoort. Lakleer heeft een glanslaag en wordt onder andere toegepast bij dressuurlaarzen. Bij maatlaarzen is er een prijsverschil van circa €200 tussen rund- en kalfsleer. Klik hier voor de CYB-accessoires.

Keuze van schoenmaat

Helaas wordt het monpoint-systeem (voetlengte in mm) nog steeds niet toegepast. Elk land heeft zijn eigen maatsysteem. Petrie gebruikt zowel het Europese (36, 37, 38, enz.) als het Engelse systeem (bijvoorbeeld 4.0, 4.5, 5.0, enz.) dat verfijnder is met halve maten. De leestvorm (voetbreedte, wreefhoogte) speelt ook een rol. Italiaanse maten vallen vaak kleiner uit dan Duitse. In het Customize Your Boots programma kan de leest worden aangepast aan voettypes met bijvoorbeeld een hoge wreef of een brede voorvoet.

Keuze voor slanke-, standaard of volle kuiten

Ik heb op Facebook artikelen gepubliceerd over dit onderwerp. Ruiters met een standaard kuitomvang kunnen zich vaak niet voorstellen hoe moeilijk het is voor ruiters met zeer lange, slanke benen of juist zware kuiten om passende rijlaarzen te vinden. Voor ruiters met zware kuiten adviseer ik een rits aan de voor- of binnenzijde. Ook voor dressuurruiters geldt dat. De nieuwe Petrie-rits (YKK) is zeer duurzaam. Goed advies is hier echt noodzakelijk.

Standaard maat of maatwerk en waarom

Geen voet of been is hetzelfde. Voor mensen met standaard benen (wat dat ook precies mag zijn) is het moeilijk voor te stellen wat een ruiter met extreem lange, slanke benen meemaakt bij de aanschaf van rijlaarzen. Bij “ballonkuiten” (meer dan 2 cm verschil tussen kuit en onderknie) is een standaardlaars vaak veel te ruim. Ook komt het regelmatig voor dat men een te grote schoenmaat wordt geadviseerd om de kuitmaat passend te krijgen. Maatwerk is vaak noodzakelijk bij hoge wreef, brede voet of asymmetrische kuiten. Goed opmeten is essentieel. Helaas wordt vaak slechts één been opgemeten. Bekijk onze meethandleiding met maatformulier.

Extra accessoires rondom de rijlaars

Nuttige accessoires zijn onder andere: ruime laarzentassen (ook geschikt voor hoge schachten), binnenzooltjes (na 2–3 jaar vervangen), talonettes/hakverhogingen (circa 2 cm), goed onderhoudsmateriaal (géén leervet, olie of zadelzeep), en laarzenspanners. Zie het overzicht van Petrie accessoires, schoenen & chaps.

Onderhoud laars

Gebruik nooit leervet, leerolie of zadelzeep. Deze verstopt de poriën en maakt het leer dof en vettig. Op de pagina Onderhoud van rijlaarzen wordt dit uitgebreid uitgelegd en vindt u ook een video.

Contact

Hulp nodig bij uw keuze? Neem contact met ons op of bezoek de showroom voor persoonlijk advies.

>

  • Keuze van type rijlaars (model en uitvoering in disciplines)
  • Keuze van leer
  • Keuze van schoenmaat
  • Keuze voor slanke-, standaard en volle kuiten
  • Standaard maat of maatwerk en waarom
  • Extra accessoires rondom de rijlaars
  • Onderhoud laars

Keuze van type rijlaars (model en uitvoering in disciplines

Wij hebben op de website de laarzen verdeeld in 5 disciplines: dressuur, polo, springen, veelzijdigheid en outdoor:

  1. De dressuurlaars heeft de rits aan de voorkant of voor- binnenkant. De ideale dressuurlaars heeft een zachte, soepele binnenkant en een stijvere buitenkant. Hoofd doel is dat de voet en been een betere steun ondervinden, waardoor er een betere beenligging ontstaat. De ouderwetse “kachelpijp” is allang voorbij, de dressuurlaars heeft weliswaar een hogere en stijvere contrefort ( achterhiel ondersteuning) maar er is een duidelijke tendens naar een soepele schacht. De voet is niet langer lijdend voorwerp, maar wordt – zeker wanneer het een maat laars is – in het patroon van de laars opgenomen. De entré van de laars (het instap gedeelte boven de contrefort) is door de toepassing van een rits veel slanker geworden, waardoor de voet veel minder in de schoen van achteren omhoog komt. De laars kan in CYB (Customize Your Boots) bij de schacht in soepel, medium of hard worden uitgevoerd. Petrie modellen zijn Bergamo, Olympic, Anky Elegance, Sublime, Significant, Padova en de rijg- veterlaars Florence
  2. De pololaars kenmerkt zich door een rits midden voorkant te hebben en een iets lagere contrefort als bij de dressuurlaars. Het aantal actieve polospelers is in Nederland beperkt, maar de laars wordt ook in de dressuur veel gedragen. De wreefriem wordt hierbij weggelaten i.v.m. het dragen van een spoor. De laars kan in CYB (Customize Your Boots) bij de schacht in soepel, medium of hard worden uitgevoerd. Petrie modellen zijn Athene, Polo Rome, Superior en Verona
  3. De springlaars heeft de rits aan de achterkant, een korte vetersluiting aan de voorkant, een lage contrefort en is soepel in de schacht. Het “close contact” principe is basis bij een springlaars. Door de vetersluiting kan bij het lopen de afwikkeling van de voet makkelijker plaats vinden en is ook slanker rondom de enkel. Petrie modellen zijn de Coventry, Luca, Napoli, Firenze
  4. De veelzijdigheids laars heeft evenals de springlaars de rits aan de achterkant en een lagere contrefort. De laars heeft een doorlopend bovenblad (dus geen vetersluiting). Deze allround laars wordt ook steeds meer toegepast bij dressuur omdat de schacht toch voldoende steun geeft met de nieuwe generatie Petrie laarzen als de Siena, Palermo, Tivoli en Riva. Ook de rijglaars (van voren doorlopende vetersluiting) zoals de Petrie Rimini behoort tot de allround laarzen.
  5. De Outdoor laars kenmerkt zich door o.a. het Nubuck leer, de rits aan de achterkant, zijn “stoere” uiterlijk en ook prima te gebruiken voor lopen. De laars kan ook met een lamswollen voering worden uitgevoerd. De laars is door het Nubuck makkelijk in onderhoud en dus ideaal als werklaars. Het Petrie model Explorer is ook leverbaar als jodhpurlaars (een half hoge schoen, model Outlander) eveneens ook leverbaar met een lamswollen binnenkant. De laars is prima bestand tegen water en heeft ook meer profiel in de zool voor een betere “grip” maar vanzelfsprekend geschikt om mee te rijden (glijden in de beugel).

Keuze van leer

Bij de rijlaarzen worden 4 basis leersoorten toegepast: volnerf rundleer, kalfleer en nubuck (wildleer) en lakleer. Het rundleer  en Nubuck is door een andere wijze van looien duurzamer en beter bestand tegen vocht dan het kalfleer. Het kalfleer heeft een soepele structuur en een fijnere nerving. Het heeft ook een mooiere glans als het rundleer. Er worden tegenwoordig ter decoratie van de laars alle mogelijke printleer gebruikt zoals croco, honeycomb, struisvogel, etc. etc. Het lakleer kenmerkt zich door de glans laag die op het leer wordt gebracht. Lakleer wordt o.a. bij de dressuurlaars toegepast. Bij de maatlaarzen is er een aanzienlijk prijsverschil tussen rund- en kalfleer zo’n € 200,-! Klik op CYB - accessoires

Keuze van schoenmaat

Helaas wordt het mono point systeem (de voetlengte in mm) nog steeds niet toegepast! Elk land heeft zijn eigen maat systeem en wanneer men de maattabellen vergelijkt zitten hier ook weer verschillen in. Petrie gebruikt het Europese (ook wel Franse) maatsysteem van 36,37,38, enzovoort maar ook het Engelse maatsysteem in inches en is iets verfijnder door met halve maten te werken zoals 4.0, 4.5, 5.0, 5.5, enzovoort. Om alles nog gecompliceerder te maken is de leest vorm, mede bepalend voor de schoenmaat. Een Italiaanse schoenmaat valt vaak kleiner uit dan een Duitse schoenmaat. Het is dus nogal verwarrend in laarzen land met deze schoenmaten. In het Customize Your Boots programma kan de leest bij de rijlaars aangepast worden (zoals bij een lange, smalle voet of een korte, brede voet of een voet met een hoge wreef). Zie ook website

Keuze voor slanke-, standaard of volle kuiten

Ik heb op Facebook artikelen gepubliceerd over dit onderwerp. Ruiters met een standaard kuitomvang kunnen zich bijna niet voorstellen dat ruiters met hele lange, slanke benen of juist ruiters met hele zware kuiten of “ballon” kuiten grote problemen ondervinden bij de aanschaf van een paar nieuwe rijlaarzen.  Kort door de bocht kan ik  iemand met zware kuiten liever een laars met een rits aan de voor- of binnen voorkant of midden voor adviseren en voor de dressuur ruiter eveneens een rits aan de binnen- voorkant of midden voor. De ruiter heeft een betere ondersteuning bij de voet en de huidige nieuwe Petrie rits (merk YKK) gaat vrijwel niet meer kapot. Advies is bij bovengenoemde benen dus echt noodzakelijk.

Standaard maat of maatwerk en waarom

Geen voet of been is het zelfde! Voor iemand met standaard benen (wat daar dan ook onder mag vallen) is het moeilijk voor te stellen wat een ruiter met hele lange, super slanke benen ondervindt bij het kopen van nieuwe laarzen. Iemand met “ballon kuiten” (dit is een verloop van meer dan 2cm van kuit naar onderknie) kan bij een standaard serie laars de hand makkelijk in de schacht van de laars steken, terwijl iemand met een verschil van 2cm bij de kuit (l &r) zal bemerken dat de ene laars of te los of te strak zit. Een standaard laars is dus prima voor iemand die redelijk symmetrisch is en waar de 3 eenheid schoenmaat – schachthoogte en kuitomvang ook inderdaad kloppen. Ik kom in de praktijk maar al te vaak tegen dat iemand met zware kuiten een 2 maten te grote schoenmaat aanbevolen krijgt om de laars  bij de rits dicht te kunnen krijgen. Soms is een aanpassing  bij de voet in verband met een hele hoge wreef en hielwijdte, of een hele brede voet maatwerk noodzakelijk om een passende rijlaars te krijgen. Goed opmeten is dus van essentieel belang. Helaas blijkt maar al te vaak dat er grote fouten worden gemaakt. Het aantal keren dat alleen het linker of rechter been de maat wordt genomen is legio! Een goed advies over het type rijlaars en de keuze van wel of niet maatwerk is van essentieel belang. Klik hier op Meethandleiding voor het correct opmeten van rijlaarzen compleet met maatformulier - www.rijlaarzen.nl

Extra accessoires rondom de rijlaars

Nuttige accessoires als een laarzentas (waar dus ook laarzen met een extra lange schacht in passen), binnen zooltjes (moeten echt na 2-3 jaar vervangen worden), talonette of hakverhoging (de voet wordt in de laars ruim 2cm hoger geplaatst) kunnen heel nuttig zijn voor de in het begin te  hoge rijlaarzen), goed onderhoudsmateriaal en dus geen leervet, olie of zadelzeep draagt bij voor een langere levensduur van de rijlaars. Laarzenspanners (zie Petrie Accessoires, schoenen&chaps - www.rijlaarzen.nl )

Onderhoud laars

Voor het onderhoud van de laars is het van essentieel belang dat er nooit leervet, leerolie of zadelzeep wordt gebruikt. Het verstopt de leerporiën en de laars wordt dof en vettig. Op de website Onderhoud van rijlaarzen - www.rijlaarzen.nl wordt hier uitvoerig over verteld en is ook een video te bekijken

Vragenlijst over de keuze van rijlaarzen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »